Hoe maak je hutspot

“Hoe maak je hutspot?”, is de vraag die nog altijd vaak gesteld wordt. Hutspot is een erg makkelijk gerecht om te maken. Het enige dat je nodig hebt, is wortels, aardappelen en een ui. Hutspot is een oer-Hollands recept. Naar schatting bestaat het recept voor hutspot al zo’n 500 jaar. Ook in BelgiĆ« is er een gerecht dat hutspot heet, soms ook geschreven als hutsepot. Dit gerecht moet niet worden verward met de Nederlandse hutspot. Hutspot is een typisch wintergerecht.

Hutspot zelf maken

Nederland is traditioneel gezien erg efficiƫnt en praktisch. Dit zien we ook terug in de Nederlandse keuken. Typisch Nederlandse gerechten zijn vaak voedzaam en makkelijk te maken, maar niet perse erg bijzonder van smaak of mooi voor het oog. Ook hutspot is erg voedzaam en makkelijk te maken. Maar hoe maak je hutspot?

Om hutspot te maken, heb je wortels (winterpenen), aardappelen en een ui nodig. Allereerst kook je de winterpenen en aardappelen tot ze goed gaar zijn. De penen en aardappelen stamp je vervolgens fijn, totdat je een gladde brij krijgt. Hier voeg je fijn gesneden ui aan toe. Op een goede hutspot hoef je eigenlijk niet te kauwen. Goed stampen is dus een vereiste voor een goede hutspot.

Hutspot op smaak brengen

Hutspot is makkelijk en snel te maken, maar hoe maak je hutspot die goed smaakt? Je kunt een hutspot goed op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Ook voegen veel mensen een lekker jus toe aan de hutspot. Zo heb je niet alleen een makkelijke en voedzame maaltijd, maar ook nog een lekkere maaltijd.

Toevoegingen aan hutspot

Hutspot gaat prima samen met jus en een stukje vlees. Van oudsher is klapstuk erg lekker bij hutspot. Dit is rundvlees dat van de ribben wordt afgesneden. Veel Nederlanders eten ook graag een rookworst of gehaktbal bij de hutspot. Het basisrecept voor hutspot is zo simpel, dat het erg makkelijk is om zelf kleine toevoegingen te doen aan het gerecht.

Hutspot bewaren

Hutspot kan prima worden ingevroren en later weer worden opgewarmd in de magnetron. Het maakt dus niet zoveel uit hoeveel hutspot je maakt. Waar veel etenswaren aan smaak verliezen in de vriezer en magnetron, behoudt hutspot haar smaak goed.